Každý z nás má svůj osvědčený recept, jak z voňavých pražených zrnek vykouzlit jedinečný, povzbuzující nápoj. Někdo nedá dopustit na silnou překapávanou kávu která postaví na nohy i ty největší spáče, jiní podlehli rozmaru krémového espressa, s jehož přípravou si poradí kuchyňští pomocníci.
Pražená zrnka kvalitní kávy jsou však jen polovičkou úspěchu. Aby se z nich do horkého nápoje dostalo jen to nejlepší, je třeba zvolit správný postup. V tom nám pomáhají různé kávovary, které se v našich kuchyních objevují stále častěji. Z čeho vybírat a co od nich očekávat?
1.Kávovar s pístem (od 25 €)
Pochází z Francie, oblíbený je ovšem po celém světě. Jeho přednost spočívá v jednoduchosti a dlouhé životnosti. Předurčen je pro přípravu silných nápojů plné chuti, do kterých se vyluhuje z kávových zrnek maximum. Hustá káva s jemně rozptýlenými miniaturními vločkami kávy může hravě konkurovat překapávané.
Hrubě umletou kávu je třeba vsypat do předehřáté nádoby, zalít horkou vodou a po několika minutách zatlačit píst dolů, aby oddělil kávový nápoj od usazeniny. Výrobcem jsou většinou sklářské firmy, které sahají po kovových pístech s jemně tkanými síty. Rozhoduje preciznost provedení, od které se odvíjí životnost. Výhodou je, že v tomto kávovaru lze připravovat také horké nápoje z obilných kávovin a sypaných čajů.
- Moka kávovar (od 10 €)
Síla horké vody poháněné párou dokáže přes kovové sítko z kávy vytáhnout to nejlepší. Voda, jejíž teplota přesahuje 100 stupňů s sebou z tlakové nádoby do servírovací konvičky bere kofein, aroma a oleje, ze kterých na povrchu kávového nápoje vytváří hustou jemnou pěnu. Kvalita použité kávy výrazně ovlivňuje dosažený výsledek a tak si zkušení kávičkáři mohou vychutnat kávy nabízené ve specializovaných prodejnách.
Kávovar Mukka Express však dokáže připravit také cappuccina. Horkou párou nejprve v servírovací konvičce vyšlehá z mléka hustou pěnu, do které následně přes druhou trysku protlačí horký kávový nápoj. Pokud právě kvůli kapučínu navštěvujete pravidelně kavárnu, můžete si jej bez tréninku připravit i doma.
Moka kávovary se většinou vyrábějí z tlakově lisovaného hliníku a při výběru je třeba dbát i na dostupnost náhradních dílů, protože gumová těsnění a pojistné tlakové ventily se během používání opotřebovávají. Nezapomínejte na to, že hliník způsobuje na sklokeramických varných panelech trvalé zabarvení as indukčními panely si nerozumí. V nabídce jsou také modely z nerezavějící oceli, či dokonce se zabudovaným elektrickým ohřevem. Pokud si z předchozí éry matně vzpomínáte na kávovary kotyogo dovážené z Maďarska, víte přesně o čem moka kávovary jsou.
- Kávovar s filtrem (od 15 €)
Extrémně jemnou kávu s nízkým obsahem kofeinu vhodnou pro snídaňové menu dokáží připravit překapávací kávovary s papírovým či bambusovým filtrem. Jelikož z kávy se při takové přípravě uvolní pouze pětina účinných látek, musí být umleta co nejjemněji. Princip fungování je jednoduchý. Voda putuje ze zásobníku přes hadičku do topného tělesa, odkud vynášená párou v dávkách odkapává přes kávu vsypanou do filtru do servírovací nádoby.
Neexistuje žádná zázračná technologie, která by připravenou kávu udělala lepší nebo chutnější. Při výběru se vyplatí připlatit za časovač, který automaticky spustí vaření kávy s dostatečným předstihem před snídaní. Praktická je také tepelně izolovaná konvice, která udrží kávu teplou několik hodin.
- Tobolkový automat (od 93 €)
Pro někoho je šálek kávy oddechovým rituálem spojeným s požitkem, jiní v něm během rušného dne hledají osvěžení. Právě této skupině lidí nabízí pomocnou ruku tobolkové kávomaty, které nevyžadují zručnost při přípravě kávových nápojů a obejdou se i bez komplikované údržby. Stačí je pouze pravidelně zásobovat vodou a před přípravou nápoje vložit dovnitř jednu či dvě kapsle s výrobcem namíchaným obsahem. Může se v nich ukrývat mletá zrnková káva, kakao, sušené mléko, instantní čaj nebo džus či dokonce bujon. Je to jako kávový automat na chodbě, ovšem o poznání menší.
Všechny automaty pracují stejně. V malém bojleru neustále zahřívají vodu ze zásobníku, aby byly připraveny bez čekání vyrobit nápoj. Po vložení kapsle pod tlakem protlačí studenou nebo horkou vodu přes její obsah a do podloženého šálku či sklenice vytéká připravený nápoj. Zatímco espresso je možné připravit z jediné kapsle, na kapučíno či lattě je třeba dvě.
Automaty se svými vlastnostmi příliš neliší, při výběru by měla rozhodnout cena kapslí a pestrost jejich nabídky. Narozdíl od jiných kávovarů, v tomto nemůžete použít plantážní kávu, kterou jste si zakoupili u specializovaného prodejce. Mnozí namítají, že tobolkové automaty jsou neekologické, protože za každým připraveným nápojem se ukrývá množství obalů, které končí na skládce.
5. Poloautomatické espresso (od 80 €)
Espresso plné chuti, s výrazným aroma a krémovou pěnou pomůže v domácnosti vyrobit poloautomatický espresso stroj. Lze si v něm vychutnat všechny druhy káv bez ohledu na to, zda je zakoupíte mleté v sáčku ze supermarketu, nebo si na mlýnku čerstvě namelete pražená zrnka kvalitní kávy pro náročné. Předností espressa je, že během několika vteřin se z kávy vyextrahuje většina aromatických látek a olejů, přičemž kofein se stihne do espressa dostat pouze v omezeném množství.
Základní nabídka strojů je vyrovnaná a zaměřit se je třeba na provedení jejich detailů a kvalitu poprodejního servisu. Každý poloautomat je vybaven zásobníkem vody, který může volitelně obsahovat uhlíkový filtr. Po spuštění začne spirála nahřívat miniaturní bojler, ze kterého čerpadlo pod tlakem protlačí vodu přes kávu a dvojici trysek do šálku. Přebytečné teplo je používáno na malé odkládací ploše pro ohřev šálků. Bohužel údaj o tlaku, který dokáže čerpadlo vyvinout, moc nenapoví. Měřen je bez zátěže, neboli bariéry kterou vytvoří káva natištěná v páce.
K přípravě dobrého espressa je třeba nejen vhodný druh kávy, ale také mletí se správnou jemností a cit při utlačování kávy do páky. S trochou cviku to ovšem k plné spokojenosti zvládne téměř každý. Důležité je nezapomenout řádně nahřát nejen stroj samotný, ale také páku a nádobu do které se lze káva připravovat.
Ne všechny stroje umožňují doplnit kávové nápoje o horké mléko či mléčnou pěnu. Pokud jsou vybaveny jednoduchou tryskou, lze jimi ve vychlazené nádobce zpěnit odtučněné mléko, výsledky jsou však většinou neuspokojivé. Nejen proto, že by chyběla praxe. Tlak páry a teplota jsou příliš nízké. Lépe vybavené stroje mají trysku s hadičkou, která podtlakem čerpá z nádoby mléko, aby jej přes trysky vytlačily ve formě horkého mléka či mléčné pěny.
Při výběru je třeba hledět více než na design. Nekvalitní stroje nevyvíjejí při přípravě espressa dostatečný tlak, po založení páky s kávou jsou netěsné a při přípravě nápojů s větším objemem teplota tištěné vody klesá. Je vhodné zaměřit se na osvědčené značky. Za některými „zázračnými“ technologiemi na obalech se mohou ukrývat naprosto obyčejné věci. Za zázračným předspařením či zvýšením aroma se neskrývá nic jiného, než odcvrknutí malého množství vody do kávy před samotným natlakováním.
6. Espresso automat (od 320 €)
Voňavé espresso bez zkušeností, avšak s menšími možnostmi ovlivnění jeho vlastností lze vyrobit v espresso automatu, který se postará o všechny kroky spojené s jeho přípravou. Mlýnek namele ze zásobníku čerstvou zrnkovou kávu, nadávkuje ji podle nastavení do sítka s tryskami a vodou s přednastaveným objemem a teplotou pod tlakem vyextrahuje z kávy vše, co do správně připraveného espressa patří. Použitou kávu následně překlopí do odpadního zásobníku.
Automaty mají plně digitální ovládání a po počátečním nastavení je příprava espressa otázkou jediného kliknutí na tlačítko. I když jsou působivé, přece jen mají svá omezení. Zatímco při poloautomatu si do páky můžete kávu natlačit přiměřeně podle toho, jak jemně je umletá a jaké jsou její vlastnosti, tady to udělá robot za vás vždy stejnou silou. Při hrubším mletí či některých kávových směsích tak může dojít ke zklamání. Chybí také efektivní předehřev šálků. Častým přešlapem bývá umístění zásobníku zrnkové kávy v blízkosti horkých částí stroje, což způsobuje její rychlejší stárnutí a ztrátu aroma.
Automat je výhodný tam, kde se v krátké době připravuje větší množství porcí kávy. Možná i proto jsou některé modely vybaveny tepelně izolovanou konvicí, do které můžete v jediném programu připravit desítku porcí najednou. V reprezentativní kuchyni je malý automat nástrojem, jak z přípravy espressa udělat čistou práci bez nepořádku.
7. Espresso si můžete připravit i v terénu (od 170 €)
Pití krémového espressa s pronikavou vůní není jen výsadou kuchyně, kde je k přípravě dostupná specializovaná výbava. V nabídce prodejců se objevila mobilní espressa, která si vystačí s horkou vodou z termosky. Překvapivě dobré espresso dokáží připravit bez ohledu na to, zda trávíte den na túře v horách, objevováním krás na cyklotuře nebo v koňském sedle.
Páka se zabudovaným sítkem s tryskou obsahuje i malý zásobník, do kterého je třeba nalít horkou vodu z termosky. Poté co pumpičkou zabudovanou v rukojeti v útrobách vznikne potřebný tlak, vodu stačí propustit přes kávu a espresso je na světě.
Lépe vybavené modely obsahují místo pumpičky bombičku se stlačeným vzduchem, která se postará o vytlačení vody pod potřebným tlakem. To dává přípravě espressa sice kus komfortu, ale uživatel se stává závislý na náplních se stlačeným vzduchem.
Zrnková, mletá nebo pody?
Kromě kapslí pro kávomaty existují tři další způsoby, jak se přepracovat k dobré kávě. Příznivci čerstvého aroma nedají dopustit na praženou zrnkovou kávu, kterou si zemele vždy těsně před použitím. To zajistí nejen její čerstvost, ale i vysoký obsah těkavých látek, které by se při skladování ztratily. Špatný mlýnek však může snahu zmařit. Tříštivým mlýnkem s rotujícím nožem už odzvonilo. Kávu při mletí zahřívají a pouze s obtížemi lze ustříhnout, aby měla potřebnou strukturu a jemnost. Lépe vyzbrojený mlýnek s pomalými otáčkami používá dvojici vroubkovaných kovových disků, ve špičkových modelech jsou disky vyrobeny z kamene. Jejich vzdálenost přesně určí jemnost a nízké otáčky zabrání tomu, aby se káva přehřála.
Mletou kávu lze zakoupit nejen vakuově balenou, ale mnohé prodejny nabízejí také bezplatné mletí zrnkové. Máte-li chuť vyzkoušet, jak chutnají kvalitní kávové směsi a plantážní kávy, zkuste navštívit specializovanou prodejnu, kde spojíte ochutnávku se vzděláváním. Možná sami zjistíte, že kvalitní kávy nejsou až tak drahé, jak by se mohlo zdát.
Pro uspěchané lidi, kteří nemají rádi nepořádek v kuchyni jsou v prodeji pody. Určeny jsou pro espresso stroje a nejde o nic jiného než kávu zalisovanou v papírovém obalu. Zamezí vzniku nepořádku v kuchyni, snižují nároky na čištění stroje a jejich výhodou je, že je lze na rozdíl od nerecyklovatelných kapslí zkompostovat.
Dejte šanci kávovinám
Možná se vám navěky vryly do paměti ve formě bílé kávy z dětství, možná jste na ně už dávno zapomněli. Kávoviny však vždy patřily k tradičním nápojům Evropy bez ohledu na to, jestli bylo co vložit do úst. Vyrábějí se z kořene čekanky a ječmene, které jsou pražené, dokud neodhalí svou hořkost zjemněnou zkaramelizovanými cukry, které jsou přirozenou součástí obou.
Ve francouzském kávovaru s pístem či v kávovaru s filtrem si je můžete připravit k snídani v rodinném kruhu či odpolednímu relaxu. Porozhlédněte se v prodejně po starých baleních které znáte z dětství, avšak nenechte se oklamat zpřehazovanými písmenky v názvech, které se snaží skrývat za tradici osvědčených značek.